Kariyer nedir?
Kariyer; bireylerin kimliğinin, toplumdaki durumunun ve bulunduğu statünün oluşturulmasında yardımcı olan bir unsurdur. Kariyer temelde insanı barındırır. İnsan, çalışma hayatına adım attığında beklentilerini karşılamak, hayatını sürdürmek ve geleceğe dönük planlarını yapmak ister. Aynı zamanda bulunduğu hiyerarşik yapıda yukarıya doğru gelişim göstermek ister. Bu gelişimi sağlamakla birlikte işinde ilerlerken de başarılı olma isteğini sürdürür.
Kariyer kavramı, insanın hayatı boyunca edindiği tecrübe ile ilişkilidir. Kişi tek bir alanda kariyer yönetimini gerçekleştirebilirken aynı zamanda birden çok alanda da bu yönelimi gerçekleştirebilir. Bu sebeple kısa zamanda gelişme görülebilirken bu uzun bir zamana da yayılabilmektedir.
Çalışma alanından bağımsız olarak herkes bir kariyere sahiptir. Her zaman olumlu bir süreç olmamakla birlikte bu süreci yönetmek en başta bireyin kendisine bağlıdır. Seçilen yön, çalışma temposu ve hedeflenen süre tek başına etkili olmamakta bireyin kişisel yetkinlikleri ve yetenekleri de bu noktada dahil olmaktadır.
Kariyer yönetiminin amaçları nelerdir?
Kariyer Yönetimi; insan kaynakları sistemi ile gelişmektedir. Kariyer hedeflerinin belirlenmesi, gerekli danışmanlıkların sağlanması, tecrübelerin arttırılması ve eğitim programlarının düzenlenmesi bu anlamda oldukça önemlidir. Kariyer yönetimi işletmelerde oluşacak olan motivasyonu ve yapılan işin kalitesini belirlemektedir. Kariyer yönetimi süreci; çalışanların kendini gerçekleştirme ihtiyacını, yeteneklerini, geleceğe ait planlarını geliştirmesini ve başarmasını hedef alırken diğer bir yandan da işletme içindeki konumlarında terfi almasını gerçekçi bir şekilde planlamasında yardımcı olmaktadır.
Kariyer Yönetimin genel amaçları şöyledir;
- Çalışanların etkin şekilde kullanımı,
- Çalışanların terfi alma ihtiyaçlarını karşılamak için değerlendirme yapılması,
- İlk kez başka bir pozisyonda çalışanların değerlendirilmesi,
- İşletme de yapılan eğitim ve kariyer planları aracılığıyla mevcut performansın yükselmesinin izlenmesi,
- Çalışanları işletmeye bağlayan sadakat, beklentilerin karşılığı ve aidiyet duygularının oluşturulması,
- Çalışanların ihtiyacı olan kişisel eğitim ve geliştirmenin iyi bir şekilde belirlenmesi gereklidir.
Burada asıl belirtilmek istenen; çalışanlar kendi kariyer hedeflerini geliştirirken aynı oranda işletmelerin hedefleriyle de uyumlu bir noktada buluşturulması kariyer yönetimi yapılarak mümkün olmaktadır.