TÜBİTAK’ın hangi destekleri bulunmaktadır?

TÜBİTAK, Türkiye’de bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarında faaliyet gösteren bir kurumdur. TÜBİTAK, araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine destek vermek için birçok farklı program ve destek mekanizması sunmaktadır. Örneğin, TÜBİTAK AR-GE Destek Programları kapsamında kuruluşların araştırma ve geliştirme faaliyetlerine finansal destek verilmektedir. TÜBİTAK ayrıca Sanayi İş birliği Programı kapsamında da AR-GE faaliyetlerine destek vermektedir. Bu program kapsamında; sanayi kuruluşları ile bilimsel ve teknolojik kuruluşlar arasında iş birliği yapılarak, AR-GE projeleri geliştirilmesine ve bu projelerin gerçekleştirilmesine destek verilmektedir.

TÜBİTAK, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) ve Sanayi şirketlerine çeşitli şekillerde destek sağlamaktadır. TÜBİTAK’ın KOBİ’lere sağladığı desteklere örnek olarak araştırma ve geliştirme projeleri için finansman, hibeler ve teknoloji merkezleri ve laboratuvarlara erişim verilebilmektedir. TÜBİTAK, KOBİ’lerin teknoloji ve yenilik yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmak için eğitim ve öğretim programları da sunmaktadır. Bu programlar 2237 Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı kapsamında çeşitli alanlarda olabilmektedir. Ayrıca TÜBİTAK, KOBİ’lerin etkin teknoloji ve yenilik stratejileri geliştirmelerine ve uygulamalarına yardımcı olmak için ikili iş birlikleri çağrılarına da çıkmaktadır. Üniversite sanayi iş birliklerini ve uluslararası iş birliklerini desteklemektedir. Bu desteklerin en yaygın olarak bilinenleri çağrılı olarak başvuruya açılan 1501 ve 1507 KOBİ Ar-Ge, Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programıdır. Bununla birlikte 1707 Siparişe Dayalı AR-GE  Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı ile Büyük sanayi şirketleri ve onlarla çalışacak olan KOBİ’ler arasında yapılacak olan anlaşmalı projelere finansman desteği sağlamaktadır. Uluslararası olarak ise; ülkeler arasında varılan anlaşmalar sonucu belirli tematik alanlarda çağrıya çıkılan programlar ve sürekli olarak başvuruya açık olan programlarla uluslararası iş birlikleri doğrudan TÜBİTAK tarafından da desteklenmektedir. Eureka ve Eurostars programları ise dolaylı yoldan TÜBİTAK bağlantılı olarak ilerlemektedir.

TÜBİTAK, bu tür destekler sağlayarak, Türkiye’deki sanayi şirketlerinin rekabet gücünü korumasına ve ekonomik büyümeyi yönlendirmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Firmalar arasındaki rekabet gücünü korurken ülke içerisinde yeniliği desteklemektedir. Bu sayede öne çıkan projeler destek almaya hak kazanmaktadır. Böylece finansal olarak projelerin geliştirilmesine olanak sağlanmaktadır.

                                                                                                                                                                                                                                                               Beril Bayar

Ofisus Bültene Abone Ol

Güncel gelişmelerden haber olmak için bültene abone ol.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Arayın görüşelim
(312) 287 9997