İşletmelerin Büyüklüğüne Göre Sınıflandırılması
İşletmelerin ölçek ya da büyüklüğüne göre sınıflandırılmasında standart haline gelmiş bir kriter bulunmamaktadır. İşletmelerin büyüklüklerine göre gruplandırılmasında birçok niceliksel ve niteliksel ölçüt bulunmaktadır.
İşletmelerin Büyüklüğünü Belirleyen Ölçütler Nelerdir?
İşletmelerin büyüklüğünü belirleyen ölçütler;
- Yıllık satışlar,
- Yıllık karlar,
- Varlıklar,
- Öz sermaye miktarı,
- Yatırım toplamı,
- Çalışan sayısı,
- Sermayedar sayısı,
- Üretim miktarı,
- Kullanılan makine ve tezgahların sayısı ve gücü,
- İşletmeni ve yararlanılan arazinin büyüklüğü,
- İşletmenin sektördeki pazar payı,
- Yasal statü vb. biçimlerde olabilmektedir.
Niceliksel ölçütler arasında uygulamada en çok kullanılanlar işçi sayısı, üretim miktarı ve işletme sermayesinin tutarı ölçütleridir. Hizmet üreten işletmelerde işçi sayısı; ürün ya da mal üreten işletmelerde ise, üretim miktarı en yaygın kullanılan ölçütlerdir.
Küçük İşletme Ölçeği
Bir işletmenin küçük işletme sınıfına girebilmesi için 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam etmesi ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi birinin 25 milyon TL’yi aşmaması gerekmektedir.
Orta Büyüklükteki İşletme Ölçeği
Bir işletmenin orta büyüklükteki işletme sınıfına girebilmesi için 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam etmesi ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi birinin 40 milyon TL’yi aşmaması gerekmektedir.
Büyük İşletme Ölçeği
250 ve üstünde yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ve yıllık mali bilançosu 40 milyon TL’nin üstünde olan işletmeler büyük ölçekli işletmelerdir. Büyük ölçekli işletmeler KOBİ kavramının dışında kalmaktadır.
Deniz Köklüağaç