KPI Nedir?
KPI ingilizcede ‘Key Performance Indicator’ın baş harflerinden oluşmaktadır ve dilimize anahtar performans göstergesi olarak çevrilmiştir. Son dönemlerde beyaz yakanın diline daha çok yerleşmiştir. Kısaca iş dünyasındaki hedefler anlamına gelmektedir. Her sene başında çeşitli başlıklarla ilgili performans göstergeleri belirlenir ve hedefler konur. Sene sonunda bu göstergelerin istenilen performans düzeyine ulaşıp ulaşmadığı ölçümlenir.
KPI’ların Doğru Belirlenmesi Neden Önemlidir?
Doğru belirlenmeyen hedeflerin gerçekleştirilmeye çalışılması çalışanlar üzerinde stres yaratır ve hedefler gerçekleşemediğinde motivasyon ve özgüven kaybına neden olur. Hedefler doğru belirlendiğinde ise KPI çalışanlar için bir stres kaynağı olmaktan çıkar ve çalışanlar arasındaki eğlenceli bir rekabet aracına dönüşür.
KPIlar belirlenirken ne kadar gerçekçi, ölçülebilir ve somut hedefler konursa o kadar başarı sağlanır. Doğru belirlenen KPI’lar çalışanların kendini geliştirmesinde büyük rol oynar. Kişiyi hep daha iyiyi yapmak için motive eder. Kişi belirlenen hedeflere ulaşmak için kendini geliştirmeye odaklanır ve her yıl bir önceki yılki performansının üstüne ekler. Belirlenen performans hedeflerine ulaşmak aynı zamanda kişinin özgüvenini artırır ve bu da kişinin ileriki dönemlerdeki sorumluluklarına olumlu yansır.
Doğru KPI Belirlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- KPI’ın belirli bir amacı olmalıdır. Ölçümlenmek istenen şeyin ne olduğu, neden ölçümlenmek istendiği ve şirkete sağlayacağı yarar belirlenmelidir. Satışı artırmak mı, parayı artırmak mı, daha kısa sürede bir işi tamamlamak mı isteniyor belirlenmelidir.
- KPI gerçekçi olmalıdır. Belirlenen hedefler çalışanın tecrübesiyle, kapasitesiyle, yetkinlikleriyle uyumlu olmalıdır. Gerçek dışı hedefler sadece çalışanın motivasyonunun düşmesine sebep olur ve firmayı olumsuz etkiler. Adım adım yükseltilen hedefler ise çalışana pozitif etki eder.
- KPIlar ölçülebilir olmalıdır. KPI belirlenirken performans göstergelerinin dayandığı somut ve ölçülebilir veriler olmalıdır. Ancak bu sayede veriler kıyaslanarak değişim gözlemlenebilir.
- KPI belirlerken zamanlamaya dikkat edilmelidir. Her hedef için doğru ve gerçekçi birer teslim tarihi belirlenmelidir. Olduğundan kısa tutulan aralıklar çalışanı strese sokup işin kalitesini ve çalışan motivasyonunu düşürürken olduğundan uzun tutulan çalışma aralıkları ise verimi düşürür.
İnci Ekin Özkardeş