Reklamcılıkta tasarımın yeri , bir ürün veya hizmetin hedef kitleye iletilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Tasarımlar, estetik açıdan göz alıcı olmanın yanı sıra işlevsel bir amaca da hizmet edeceği için reklamcılıkta doğru tasarım, müşterilerin dikkatini çeker ve markanın imajını güçlendirir. Bu nedenle tasarım, reklamcılığın en önemli unsurlarından sayılmaktadır. Günümüz hızlı tüketim kültürü, müşteriyi ikna edecek güçte bir tasarımın, etkili bir reklam aracı olmasını da gerekli hale getirmiştir. Çok sayıda marka ve tür arasında, tercih edilmeyi bekleyen ürünlerin görsel tasarımı; ürünü tanıtma, bilgilendirme, dikkat çekme ve satın aldırmaya özendirme işlevleri yanında, aynı zamanda ürünün reklamını da yapmaktadır. Bu nedenle rakip markalar arasında; grafik tasarım öğelerine ve ilkelerine uygun tasarlanmış, rengi, illüstrasyonu, tipografisi, marka imajı ile ilgi çekiciliği en yüksek olan tasarım en yüksek pazar payına sahip olmaktadır.
Grafik tasarım öğeleri ve ilkeleri doğrultusunda tasarlanan bir ürün, etkili bir reklam aracı olarak tüketici satın alma ve ilgi uyandırma davranışındaki rolünü ayrıca tüketime olan etkisini belirlemektir. Buna ek olarak güçlü rekabet ortamında, hızlı yaşam koşullarına cevap verecek nitelikteki bir tasarım çalışmasının, hizmeti alacak kişiler tarafından öncelikli olarak değerlendirildiği bilinmektedir. Hedef kitleye yönelik tasarım, reklamcılıkta en önemli yaklaşımlardan biridir. Bir ürün ya da hizmet için belirlenen hedef kitlenin beklentilerini ve ilgi noktalarını anlamak ve buna göre tasarım yapmak, reklamcılığın temel prensiplerinden biridir. Yaşa göre tasarım ve kültüre göre tasarım gibi farklı yaklaşımlar, hedef kitlenin özelliklerini göz önünde bulundurarak daha etkili reklamlar oluşturmada kullanılmaktadır.
Tasarım ortamlarında görsel algılama sürecinin merkezinde hedef kitle yer almaktadır. Hedef kitleye uygun tasarım alternatifleri, etkili sonuçlar oluşturacak içerik yapılandırması ve nitelikli bir geribildirim sürecinin tasarım ortamına yansıtılması ile görsel algılamaya ilişkin beklentileri karşılamak olasıdır.
Görsel tasarım yapılırken renklerin detayları hakkında bilgi sahibi olarak tasarım oluşturulursa kişiler üzerinde yaratılacak etkinin başarısı da o kadar artacaktır. Sonuç olarak, tasarımın başarısı, hedef kitleye olan uygunluğuna ve tasarımın kalitesine bağlıdır. Tasarımın olumlu bir etkiye sahip olması için, hedef kitleyi anlamak ve onların ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarım yapmak gereklidir.