İhracat, tarih boyunca ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişmek için kullandığı temel bir ticaret yolu olmuş; günümüzde ise teknolojik ilerlemelerle birlikte küresel ekonominin sınırlarını ortadan kaldırarak, döviz geliri, büyüme, rekabet gücü ve istihdam açısından büyük önem kazanmıştır.
Küresel ölçekte ekonomik büyümenin ve rekabetçiliğin temel unsurlarından biri olan ihracat, Türkiye açısından da stratejik bir öneme sahip olup, ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında kilit rol oynamaktadır. Avrupa Birliği başta olmak üzere Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve son dönemde Asya-Pasifik gibi çeşitli bölgelere ihracat yapan Türkiye, özellikle otomotiv, makine, tekstil, savunma sanayii, gıda ve kimya sektörlerinde güçlü bir dış ticaret performansı sergilemektedir.
Coğrafi konumu sayesinde Türkiye hem doğu hem batı pazarlarına kolay erişim sağlayarak lojistik avantaj elde ederken; Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ve devlet destekli ihracat teşvikleriyle dış pazarda rekabetçiliğini artırmaktadır. Ancak yüksek katma değerli ürün ihracatı ve markalaşma konusunda hâlâ gelişim alanları bulunmaktadır.
Yurt dışı pazarda markalaşmanın artırılmasına yönelik uygulamalar, ülkemizde resmî kurumlar tarafından desteklenmekte olup bu kurumların başında Ticaret Bakanlığı gelmektedir. Ticaret Bakanlığı, Türkiye’deki firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak ve ihracatı teşvik etmek amacıyla çok çeşitli destek programları sunmaktadır. TURQUALITY®, küresel alanda marka gücünü artırma amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından 2004 yılında başlatılan, Türk markalarının uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmayı ve dünya çapında tanınan markalar haline gelmelerini hedefleyen devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır.
TURQUALITY® Programı içerisinde birçok destek türü mevcutken, bu yazının konusu olan Fuar Destekleri’ne bir göz atmaya ne dersiniz? Yerli bir firmanın yurt dışı pazarda içinde bulunduğu sektöre dair ürünlerini sergilemenin ve markasını duyurmanın en efektif yollarından biri de yurt dışı fuarlardır. Fuar içerisinde gerek katılımcı gerekse ziyaretçi olarak bulunan bir firma, yabancı iş ağını genişletebilir, yeni bağlantılar kurarak bu bağlantıları aktif birer iş anlaşmasına çevirebilir ve yabancı pazarlarda bir Türk firması olarak adını duyurma fırsatı yakalayabilir. Nitekim, bütün bu aktiviteler döviz kuru kaynaklı oldukça maliyetli olabilmekte, bu sebeple firmaların yurt dışına açılmasına engel teşkil edebilmektedir.
Tam da bu noktada, yerli firmaların bu tarz maliyet yükünü hafifletebilmek için devlet destekleri devreye girmekte, TURQUALITY® Programı özelinde oldukça düşük maliyetlere fuar katılımları sağlanabilmektedir. Peki, nedir bu TURQUALITY® Fuar Destekleri? Gelin, biraz daha yakından bakalım.
Yurt dışındaki sektörünüze yönelik bir fuarda yer alıp markanızın tanıtımına yönelik aktivitelerde bulunmak mı istiyorsunuz? Fuara teşhir için götüreceğiniz ürünler için nakliye mi gerekiyor? Destek kapsamındaki markanıza ait ürünlerinizi tanıtmak için stanta mı ihtiyacınız var? Hepsi için yardımınıza koşacak bir destek var: TURQUALITY® Fuar Destekleri. Stantını tasarlamak, kurulumunu yaptırmak, katılım için ödeyeceğiniz tüm bedeller, nakliye giderleriniz ve tanıtım için yapacağınız harcamalar üst limiti %75 olacak şekilde destekleniyor! Üstelik herhangi bir limit kısıtı olmadan! Bu sayede yurt dışı fuarlara yönelik maliyetlerin firma bütçenizi olumsuz etkilemesinin önüne geçebilir, kaynaklarınızı etkin bir şekilde kullanabilir ve yabancı pazarlarda bir Türk markası olarak firmanızın desteklenen markasını duyurabilirsiniz. Hem ülkemiz ihracatına hem de firmanızın yabancı pazarlarda bilinmesine katkı sağlamak ve detaylı bilgi vermek için sizleri sabırsızlıkla bekliyoruz!