KOSGEB, 1990 yılında kurulduğunda başlangıçta sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek sunuyordu. Ancak, diğer sektörlerin ekonomik katma değer üretme ve istihdam potansiyellerinin artması, ve diğer KOBİ’lerden gelen talepler doğrultusunda, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de içerecek şekilde genişletildi. Bu adımla birlikte, KOSGEB ulusal KOBİ kuruluşlarından biri haline geldi.
2009’dan itibaren, KOBİ’lerin geliştirilmesi ve daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programları oluşturuldu. Bu destek programları, KOBİ’lerin ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre düzenli olarak güncellendi.
KOSGEB, girişimcilik alanında önemli destekler sunarak hizmet, ticaret, imalat ve bilişim sektörlerinde yeni işletmelerin kurulmasına ve kurulduktan sonra bu işletmelerin geliştirilmesine katkı sağladı. Bugünün koşullarına göre, Girişimcilik Destekleri yeniden gözden geçirildi ve destek üst limiti 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkarıldı.
Güncellenen destek programı, İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iki ana başlık altında toplanıyor:
İş Kurma Desteği: Girişimcilere geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmeye ise 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda ise kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor. Ayrıca, destek kapsamında işletmenin personel giderlerine 3 yıl boyunca 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyeti kadar destek sağlanıyor.
İş kurma desteğine, başvuru tarihinden itibaren en fazla 1 yıl önce işletmesini kuran girişimciler başvurabilir. Destek, KOSGEB tarafından desteklenen tüm sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere yöneliktir.
İş Geliştirme Desteği: Girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor. Destek, işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine yöneliktir.
İş geliştirme desteğine, başvuru tarihinden itibaren en fazla 3 yıl önce işletmesini kuran girişimciler başvurabilir. Destek, belirli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri kapsar.
Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmaz ve geri ödemeler, 36 aylık bir program süresinin ardından başlar.
Destek programlarına başvurular sürekli olarak kabul edilirken, İş Geliştirme Desteği’ne yılda belirli dönemlerde başvuru alınır. İlk başvuru dönemi 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasındadır. Başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucunda sıralanır ve destek almaya hak kazananlar duyurulur.
Girişimci Destek Programı hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Girişimci Destek Programı’na buradan başvuru yapabilirsiniz.