Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Bankası’nın ardından Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) da deprem bölgesine finansal destek sağlayacağını duyurdu.
Bakan Kacır, sosyal medya hesabından, KOSGEB ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle hayata geçirilen “Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi”ne ilişkin paylaşımda bulundu.
Proje kapsamında deprem bölgesinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) finansman ihtiyaçlarının karşılanacağını belirten Kacır, “KOBİ’lerimize 36 ay vadeli, ilk 24 ayı ödemesiz, kalan 12 ay için faizsiz, 3 eşit taksit imkânıyla 4 milyar lira yeni finansman sunuyoruz. Kasım ayında Dünya Bankası iş birliğiyle başlattığımız programda bugüne dek deprem bölgesindeki 39 bin 680 KOBİ’ye toplam 12,8 milyar lira destek verdik. Söz verdiğimiz gibi depremden zarar gören işletmelerimizin yanında olmaya ve bölge ekonomisini yeniden ayağa kaldıracak adımlar atmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi kapsamında, Dünya Bankası ve KOSGEB iş birliğiyle 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ildeki işletmelere yönelik 450 milyon dolarlık finansman desteğinin ardından, JICA ile de yeni bir kredi anlaşması imzalandı.
İmzalar, KOSGEB binasında gerçekleştirilen törende atıldı. Kredi Anlaşması, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ile JICA Türkiye Ofisi Başkanı Yuko Tanaka tarafından imza altına alındı.
Bakan Kacır, imzalanan protokol çerçevesinde JICA tarafından sağlanan 20 milyar Japon Yeni (Yaklaşık 4 Milyar TL) tutarındaki kaynağın, “Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi” kapsamında bölgedeki işletmelere aktarılacağını açıkladı.
Destek başvurularının 31 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından alınmaya başlandığını belirten Bakan Kacır, bugüne kadar 75 bin 415 işletme başvurusu aldıklarını ve JICA tarafından sağlanan finansmanın, başvurusu onaylanan işletmelere aktarılacağını söyledi.
Uluslararası kuruluşlarla yeni finansman kaynakları bulma konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Kacır, İspanya İş Birliği ve Kalkınma Ajansı (AECID) ile görüşmeler gerçekleştirildiğini ve AECID tarafından da bölgeye finansman sağlanacağını duyurdu.
Finansman desteği 36 ay süreyle uygulanacak. İlk 24 ayında KOBİ’ler ödeme yapmayacak. Sonraki 12 ayda ödemeler 3 eşit taksitte gerçekleştirilecek.
Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ