Sanayide Yeşil Dönüşüm İçin Yeni Destek Çağrısı Açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ve Dünya Bankası tarafından desteklenen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, özel sektörün yeşil dönüşümüne yönelik önemli bir destek fırsatı daha başladı. TÜBİTAK-TEYDEB tarafından uygulanan 1801 kodlu “Sanayi Ar-Ge Projeleri İçin Geri Ödemeli ve Hibe Destek Programı” altında, 1832 kodlu “Sanayide Yeşil Dönüşüm” çağrısının yeni dönemi 7 Nisan 2025 itibarıyla başvuruya açıldı. Başvurular, 16 Haziran 2025 tarihine kadar alınacak.

Bu çağrıyla, firmaların daha önce gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan prototiplerin ticarileşme öncesi aşamaları desteklenecek. TÜBİTAK-TEYDEB’in geçmişte desteklediği projelerin devamı niteliğindeki çalışmaların yanı sıra, KOSGEB, diğer ulusal/uluslararası fonlar ya da firmaların kendi kaynaklarıyla yürüttüğü ve henüz ticarileşmemiş Ar-Ge faaliyetleri de destek kapsamına alındı.

KOBİ’ler ve büyük ölçekli kuruluşların başvuruda bulunabileceği çağrıda, ortaklı projelere de imkan tanınıyor. Destek kapsamında, TRL 5-9 (teknoloji hazırlık seviyesi) aralığını kapsayan prototip geliştirme ve iyileştirme çalışmaları, validasyon ve sertifikasyon testleri, yerinde uygulamalar, ölçeklendirme, demonstrasyon ve saha denemeleri gibi faaliyetler yer alıyor.

Proje süresi en fazla 24 ay olarak belirlenirken, bütçe üst limitleri mikro ve küçük ölçekli firmalar için 9,5 milyon TL, orta ölçekli firmalar için 15 milyon TL, büyük ölçekli firmalar için ise 28 milyon TL olarak açıklandı. Destek, faizsiz geri ödemeli olacak ve %50’si geri ödenmek üzere sermaye şirketlerine sunulacak. Büyük firmalar için destek oranı %70, KOBİ’ler için %80, deprem bölgesindeki KOBİ’ler için ise %90 olarak belirlendi. Ayrıca, geri ödenecek desteğin bir kısmı hibe desteğine dönüştürülebilecek. Geri ödemeler ise proje tamamlandıktan bir yıl sonra başlayacak.

Başvurular, TEYDEB Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi (PRODİS) üzerinden elektronik olarak yapılabilecek. Detaylı bilgilere ve çağrı dokümanına TÜBİTAK’ın resmi internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

Ofisus Bültene Abone Ol

Güncel gelişmelerden haber olmak için bültene abone ol.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Arayın görüşelim
(312) 287 9997