The World Bank iş birliği ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı | Republic Of Türkiye Ministry of Industry and Technology koordinasyonunda, KOSGEB ile TÜBİTAK tarafından yürütülen Yeşil Sanayi Destek Programı ile, KOBİ’lerin verimli bir şekilde yeşil dönüşüm gerçekleştirmeleri ve uluslararası rekabet güçlerini artırmaları hedefleniyor.
Toplam 250 milyon dolarlık bütçeyle gerçekleştirilecek olan program kapsamında iki ayrı teklif çağrısı ile KOSGEB tarafından desteklenen sanayi KOBİ’lerine önemli fırsatlar sunuluyor:
Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı: İşletmelerin çatı üstü ve sanayi tesisleri içerisindeki birleşik güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak.
Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı: Enerji verimliliği, su verimliliği, ham madde verimliliği, sürdürülebilir ve iklim dostu atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konularında hazırlanan projelere 4 milyon TL’ye kadar destek verilecek.
Amaç : KOBİ’lerin çevre dostu teknolojilere geçişini sağlamak ve enerji maliyetlerini düşürmelerine destek olarak, 2053 net sıfır emisyon hedefine katkıda bulunmaktır.
Not: Başvuru detayları için ilgili kurum ve kuruluşların resmi internet siteleri takip edilebilir.
Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ
Yeşil Sanayi Yatırımları İçin Dünya Bankası Fonu Türkiye’ye Açılıyor
Dünya Bankası’nın 450 milyon dolarlık bütçe tahsisiyle desteklediği 6 yıllık bir proje kapsamında, TÜBİTAK ve KOSGEB, Türkiye’de faaliyet gösteren sermaye şirketlerine yeşil dönüşüm için destek sağlamayı amaçlıyor.
TÜBİTAK ve KOSGEB İş Birliğiyle Yeşil Sanayi Projesi Başlıyor
TÜBİTAK tarafından 175 milyon dolarlık bütçeyle yürütülecek olan Yeşil Sanayi Projesi, Türkiye’nin veya diğer pazarlardaki yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini teşvik edecek. Bu destekten faydalanabilecek olanlar arasında teknoloji tabanlı başlangıç firmaları, KOBİ’ler, büyük firmalar, üniversiteler, araştırma altyapıları ve kamu araştırma merkezleri bulunuyor.
Proje Kapsamında Sunulan Destekler:
- Ar-Ge ve Prototip Geliştirme Projeleri: Yeşil üretime, enerji ve kaynak verimliliğine katkı sağlayan projelere, 4 milyon TL’ye kadar destek verilecek.
- Hibe ve Faizsiz Geri Ödemeli Destekler: Özel sektöre yönelik hibe ve faizsiz geri ödemeli desteklerle, projelerde yer alacak araştırma kurumlarına da destek sağlanacak.
Projenin Üç Ana Bileşeni:
- Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Desteği: KOBİ’lerin yeşil dönüşüm sürecinde teknoloji ve yenilik ihtiyaçlarına yönelik stratejik yol haritaları oluşturulacak.
- Sanayide Yeşil Dönüşüm Desteği: Sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik teknolojik çözümlerin ticarileşmesini kolaylaştırmak için Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri desteklenecek.
- SAYEM Yeşil Dönüşüm Desteği: Türkiye’nin yeşil büyümesine katkı sağlamak amacıyla katma değeri yüksek ürün veya ürün gruplarının geliştirilmesi için teknoloji ekosistemlerinin oluşturulması desteklenecek.
Detaylı Bilgi için TIKLAYINIZ
Başvuru ve Detaylı Bilgi: Proje kapsamındaki desteklere başvurular, açılacak çağrılar aracılığıyla yapılacak. Yeşil dönüşüme uygun iş modelleri arayan KOBİ’ler, çözüm ortakları ile teknik destek alarak projelerini geliştirebilecekler.